Även om ja verkligen gillar det här med IoT så är jag lite orolig för vad det kommer att göra med vårt privat liv och hur mycket vi kan hålla privat i en sådan uppkopplad värld som vi nu är på väg emot. Visst är det jätte skönt att kaffet sätts på samma stund som klockan ringer för att man ska gå upp eller att bilen alltid är frost fri på vintern. Bara för att nämna några saker. Hur kommer det se ut den dagen då dessa enkla saker börjar skicka data om ditt levnadsmönster till inte bara företaget utom till staten. Många säger nog ja har ju inget att dölja så varför ska ja oroa mig och visst det kan ju vara sant men hur blir det när någon annan kommer över denna data eller om vi får ett annat samhälle med helt andra förutsättningar än vad vi har idag.  Det är lite sådant som ja oroar mig för.

Om vi går tillbaka ex antal år i historien så fanns det krafter som hade varit överlyckliga ifall de kunde ha haft denna möjligheten att veta exakt vad vi gör vid varje tidpunkt på dygnet. Eller om vi har någon forma av sjukdom enligt deras mått mätt då vill säga. Då hade det bara varit för dessa krafter att åka och hämta in oss när det vet att vi är hemma. Vi kan inte gömma oss heller för vi har ju smarta kläder på oss eller något i den stilen. Eller om vi går ännu längre fram i tiden så har vi någon form av chipp in opererat i oss.

Så min slutsats är både ja och nej till denna framtid. Vi kommer att få ett enklare liv på bekostnad av privatlivet. Så vad är mest värt kan man fråga sig. Detta inlägg skrivs just nu på en Chromebook med allt vad det innebär för vad Google vet eller kommer att veta om mig. Har börjat se riktade annonser till ställen som ja aldrig kommer att åka till för det är helt fel håll även om ja är i de trakterna dagligen. Detta är bara början så frågan är hur lång tid det tar innan detta vi ser mer och mer av denna sortens reklam. Det har ju inte med IoT direkt att göra men om vi säger att mobilen är en IoT apparat så är vi redan i det skedet företag vet vad vi gör och kommer att gör innan vi själva vet det.